Valross

Jag tänkte att ni kanske ville veta varför i hela världen jag kallar mig för valross. Nå, läs nedanstående fakta och sedan torde väl det hela vara klart :)

Utseende

Typiskt för valrossen är de två stora huggtänderna. Honan har dem också men vanligtvis är hannens större. I genomsnitt blir hannen 350 och honan 300 cm lång. Hannen väger omkring 1000 kg och honan ungefär 800 kg.

Valrossar ser hårlös ut, men de har en kort päls. Huden är mycket tjock (4 cm). Vid födseln har de en stark rödbrun färg. Med tiden blir den blek och gulbrun. Fenorna är mer rörliga än hos öronlösa sälar. Därför förflyttar sig valrossar bättre på marken.

Försörjning

Valrossar fångar sin föda i havet på 100 meters djup. Därför dyker de ofta längre än 30 minuter. Huvudsakligen jagar de musslor, snäckor och skaldjur. Ibland också fisk, men ensamma hannar tar sällan andra sälarter. Vid jakten på födan borstar de havsbotten med skäggen.

I djurriket har de nästan inga fiender. Isbjörnar provar ibland att skrämma flocken för att komma åt unga valrossar men de anfaller inte vuxna valrossar.

Socialt beteende

Valrossar lever i stora flockar vid kusten av arktiska öar och på isen runt nordpolen. Utanför parningstiden lever honor och hanar separat. Det finns en stark hierarki som beror på storleken av huggtänderna (rossarna) och kropparna. Särskild mellan hannarna sker många strider om efterlängtade liggplatser eller annat. När hotelser inte räcker slåss de med huggtänderna så att de får blodiga sår.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0