Hemma

Nu är jag hemma i Sverige och i morgon är det julafton.

Jag älskar det.

Och det är snö här.
Massor av snö.

Fick en rapport från Blaubeuren igår. Där var det 7 plusgrader och all den fina snön var ett minne blott. Då var det -23 grader här hemma.

Sverige - Tyskland. 1-0
:)

Hihi

Det kan du fetglömma :)

idag

Idag är det någonting fel på mig. Idag vill jag bara lägga mig ned på golvet och gråta. Missförstå mig rätt. Jag har absolut ingen anledning till det.  Idag är bara en sån där dag som jag är rädd för att allting alltid kommer att vara så här. Dessutom har någon ätit upp mitt bakhuvud.

Jag ska försöka ignorera detta faktum.

För nu ska jag gå hem och slå in mina julklappar. Sen ska jag baka peppakaksdeg och kanske duscha också, för Jonas kommer på besök ikväll och jag har nog inte duschat sedan förra istiden.

Kul

Sen så har de fått för sig att jag kan måla också. Tyskarna. Så de har satt mig på att måla en stor tavla av julkrubban, ni vet med visemän, åsnor, Jesusbarn och hela köret. Sen ska tydligen ansikterna skäras bort så att det blir en sån där rolig tavla där man kan ge Jesus sitt eget ansikte.  Jag har försökt tala om för dem att jag inte kan måla. De lyssnar inte. Fan.


Mijömöte

Snart ska jag på ett stort miljömöte i Stuttgard. Så häftig är jag.
Idag har varit upp och ned men vädret har varit underbart. -10 grader och solsken. Tyskarna gnäller såklart, gnälliga jävlar de där tyskarna. Det gör ingenting. Jag är glad ändå.

På söndag är det Weihnachtsbonbon. Det är någonslags avslutningsgrej på Kaféet. Jag måste berätta någonting om den svenska julen. En saga eller en dikt eller något. Lussekatter ska jag också baka :) Lussekatter.


Tyska för nybörjare - lektion VII


Ernst Kirschsteiger ist ein Vampirpferd

-

Ernst Kirschsteiger är en vampyrhäst


Valross

Jag tänkte att ni kanske ville veta varför i hela världen jag kallar mig för valross. Nå, läs nedanstående fakta och sedan torde väl det hela vara klart :)

Utseende

Typiskt för valrossen är de två stora huggtänderna. Honan har dem också men vanligtvis är hannens större. I genomsnitt blir hannen 350 och honan 300 cm lång. Hannen väger omkring 1000 kg och honan ungefär 800 kg.

Valrossar ser hårlös ut, men de har en kort päls. Huden är mycket tjock (4 cm). Vid födseln har de en stark rödbrun färg. Med tiden blir den blek och gulbrun. Fenorna är mer rörliga än hos öronlösa sälar. Därför förflyttar sig valrossar bättre på marken.

Försörjning

Valrossar fångar sin föda i havet på 100 meters djup. Därför dyker de ofta längre än 30 minuter. Huvudsakligen jagar de musslor, snäckor och skaldjur. Ibland också fisk, men ensamma hannar tar sällan andra sälarter. Vid jakten på födan borstar de havsbotten med skäggen.

I djurriket har de nästan inga fiender. Isbjörnar provar ibland att skrämma flocken för att komma åt unga valrossar men de anfaller inte vuxna valrossar.

Socialt beteende

Valrossar lever i stora flockar vid kusten av arktiska öar och på isen runt nordpolen. Utanför parningstiden lever honor och hanar separat. Det finns en stark hierarki som beror på storleken av huggtänderna (rossarna) och kropparna. Särskild mellan hannarna sker många strider om efterlängtade liggplatser eller annat. När hotelser inte räcker slåss de med huggtänderna så att de får blodiga sår.Tyska för nybörjare VI

Som ni kanske märkte tog Åsas språkkurs "Tyska för nybörjare" en välbehövlig paus men har nu lovat att återvända.

Mit solchem unsinn will ich nicht zu tun haben!
-
Jag vill inte ha någonting att göra med sådant trams!


Där bor Eldar, TorArne och Northug

Idag är Jörgens och mitt pepparkakshus att beskåda på adventskalendern.


Sextonde december tjugohundranio

Okej, så jag kanske har varit lite inaktiv här den senaste tiden. Men jag har haft väldigt mycket att göra. Okej? Först fanns det liksom överhuvudtaget ingenting att göra här på kontoret, nu finns det ungefär hur mycket som helst. Och mitt liv ha trasslat till sig lite grand, en aning. YTTEPYTTELITE :)

Det bästa som har hänt är i alla fall att det började snöa i fredags natt och än har det inte slutat :) Det betyder på intet sätt att det har kommit mycket snö för i Tyskland snöar det i en hemskt mesig och långsam takt. Men det är i alla fall kallt och är det någonting jag tycker om så är det att gå till jobbet på morgen och få andas frisk kylig luft samtidigt som jag omges av långsamt fallande snöflingor. Just ja GÅ till jobbet. Min cykel kände nämligen en morgon för att tappa kedjan och sno den några varv. Eller så var det någon annnan som trodde att min cykel ville ha det så. Sådant vet man ju inte.

Trodde inte att jag kunde ha en sån här gräslig hemlängtan, men uppenbarligen, gott folk, uppenbarligen. På måndag klockan åtta kliver jag av tåget i Sundsvall. Det känns fint.

Dio - Hunter of the heart

Hey liar, tell me your intentions are good
Knowing it could be a lie
I see how you rise
To question the eyes of anyone who promises pain

Contagious, something like a virus of love
Making the pleasure seem real

Another killing by the villain
Another body on the ground
Here comes the master of destruction again
I knew you from the start
Hunter of the heart


Tänkte jag göra ja

Ja, jag tänkte att jag helt oprovocerat skulle ladda upp en bild på min toalett

 

 


Hon vill bara försäkra sig

I morse ringde min chef tidigt, tidigt och meddelade mig att die Frau hade ringt honom och frågat om jag kunde vara så vänlig att ta in tidningen åt henne för hon var sjuk. Naturligtvis sa jag att jag kunde göra det även om jag tyckte att det var lite konstig att die Frau inte ringde på huset interntelefon istället för att gå omvägen och ringa min chef.

Nå så jag går ut i trapphuset för att hämta den där tidningen och hör då hur die Frau ropar till mig att komma, så jag går ned till henne och får en en gång frågan om jag kan hämta tidningen åt henne eftersom hon är sjuk. I trappan har hon dessutom lagt en lapp och två chokladkakor och även på den står det "bitte holen sie meine Zeitung[...]"

Sen väntade hon i dörren medan jag hämtade tidningen.

Jag menar, hon nöjde sig inte med att bara skriva en lapp, eller bara be mig personligen, nej hon ringde min chef också.

Slutsats, hon har antingen mycket litet att göra eller så är tidningen mycket viktigt för henne.


Två misstänkta har häktats

Jag älskar när det finns en liten bebisappelsin innuti den stora apelsinen :) Och jag älskar att jobba på ett kontor som bjuder på gratis appelsiner och kaffe.

Och jag längtar faktiskt jättemycket tills jag får åka hem till mina pseudotvillingar, småbröder, och föräldrar.

Dessutom har jag just funnit att det är fantastiskt kul att sätta missvisande rubriker på mina blogginlägg.

Och idag har jag designat en filmbroschyr och kan härmed titulera mig överdesignare A. Kempe.

Elin stannar hos Tiger för barnens skull


En liten förklaring verkar vara på sin plats då det framkommit att en av mina många läsare saknar hjärnceller. Jag vill inte peka ut någon och låter därför denna person vara anonym.

Jag gör adventsbloggen på uppdrag av jobbet. Det är alltså Evagelisches Jugendwerk Blaubeurens årliga adventskalender som i år görs av mig och är i form av en blogg. Jag har gjort designen och jag sköter den, därav den fina snöfyllda headern och tja ni vet det allmänna snygga utseendet. Men det är inte mitt nya hemliga fritidsintresse att fråga tyskar vad de tycker om julen.


Elsa

Åh, älskade Elsan.

Jag vill inte höra sådant.

Älskade liten.

Borta.


Den slutgiltliga lösningen

För att min bror har skickat mig en skiva med posten och döpt den till Den slutgiltliga lösningen.


HAHAHAHAHAHHAHAHAHAH
aha ahah HAHAH


Förlåt, men det var precis den sortens brutala skämt som jag behövde.
hihi

Adventskalendern

Förrsten töntar,

ni öppnar väl luckorna i min tyska adventskalender va?

länk finns också på organisationens hemsida :D

Tyska för nybörjare - lektion V


Warum hast du keine Vampirpferdsschuts, schatz?

-
Varför har du inget vampyrhästsskydd, älskling?


Lussekatter

I Tyskland finns det inga lussekatter. De förstår inte ens vad man menar när man säger ordet. "Magst du Lussekatter?" kan man fråga i det oändliga, de ruskar ändå bara på huvudet. 


[lussekatt.jpg]

Jag har bakat Lussekatter åt tyskarna :)


Düsseldorf

Åsa står runt den sprakande elden tillsammans med sina tyska vänner. Hon tittar upp mot stjärnonra och kommer plötsligt ihåg att det är skidtävlingar i Düsseldorf nästkommande dag.

"Wo liegt Düsseldorf?" frågar hon. Och pojken bredvid henne pekar på en klart lysande stjärna till vänster om lilla Karla vagnen, "Da" säger han.

Följer du med mig till Düsseldorf, Fuglesang?

Summa sumarum

Den här helgen har inte alls rusat förbi.

Vem gav den tillåtelsen att göra det?

Nåja, jag var säker hemma en timme eller två sammanlagt.

I lördags var jag i Stuttgard och hälsade på Alex, tummarna upp för det och för jordens största julmarknad. Tummarna ned för att tåget körde ihjäl någon och blev ruskigt försenad. Två gånger har jag gett mig ut på en längre tågresa här i Tyskland, båda gångerna har det skett ett "Person Umfall" är det lite av temat eller är det bara slumpen? Det får vi aldrig veta.

Jag har förresten spelat Kneckt Rupert tre dagar i rad nu och varit perfekt i min roll. Vet ni inte vem kneckt Rupert är eftersom ni är sämst på ämnet tyska traditioner så kan jag berätta för er att det är Nikolaus (och absolut inte coca cola tomtens) elake följeslagare. Jag gillar mitt jobb, om inte annat är det omväxlande.

Dessutom kan jag numera bada i choklad. Det är många som tror att de stackars volontärerna behöver något lite extra så här i juletider. Och inte ska de väl vara utan någonting på Nikolaus Tag inte. ICKE SA NICKE.

Jag är hungrig. Jag ska nog cykla hem till lägenheten och steka ägg och koka te nu. Sen ska jag pyssla, för jag har hittat jordens största pysselaffär i Ulm :)

Sen ska jag hälla alla mina chokladpraliner i badkaret och bada.

All I want for christmas is...
....En ny stekpanna?

 

...(Ett litet tips till alla er där ute som inte är fullt lika intelligenta som jag;
 Stålull och stekpannor tycker inte om varandra)
 

Lockigt hår Det är helt enkelt mer hårdrock.

En tam valross

Raggsockar För att kunna bibehålla mitt rykte som raggsocksflickan här i Tyskland

Oljefärger, penslar och dukar Nu när jag inte längre lever i skuggan av min duktiga syster och mor vill jag passa på att måla så många lagom fula tavlor som möjligt :)

Riktiga hörlurar - Vet ni hur deprimerande det är att lyssna på bra hård rock i ett par reklamhörlurar från Phillips? :(

Högtalare - Samma visa igen, min laptop håller helt enkelt inte måttet...

Allehanda mysiga och miljömärkta saker så som eeh hmmm, äsch inte vet jag. Ge mig kärlek!Tyska för nybörjare lektion IV

Tyska för nybörjare lektion IV

Rapunzel war ja keine Prinzessin, sie war ja ein Salat
-
Rapunzel var ju ingen prinsessa, hon var ju en sallad.

Nikolaustag

Hej älskling,

här sitter jag i en stor, grön kappa som luktar rätt så unket. Snart ska jag snöra på mig mitt skägg och mitt hår. Idag är det nämligen Nikolaustag i Tyskland. Och så kommer Tomten (menar Nikolaus) med små gåvor till alla de snälla barnen. Med sig har Nikolaus en elak liten säckbärare vars namn jag inte kommer ihåg och det är jag det.

I Tyskland kommer alltså tomten den 6 december och man ju inte låta bli att undra; vad är de för fel på dem?! 

Och så ett litet tips, råka för allt i världen inte antyda för någon tyska att Nikolaus är en lite, liten aning lik jultomten. Ni vet samma stora, vita skägg och samma rödvita dräkt, sen har de ju den där säck grejen gemensamt och "finns det några snälla barn"  men det förstås så mycket mer är det ju inte. Den dåliga jultomten är ju coca colas reklamversion det och verkligen ingentig som de hederliga tyskarna vill beblanda sig med. Nej Nikolaus är minsann någonting helt annat.

Tyska för nybörjare III

 

Er sieht genauso wie ein Fragezeichen aus

-

Han ser precis ut som ett frågetecken

 


Tyska för nybörjare - lektion II


Ich bin davon überzeugt, dass dieses Flusspferd sehr nett ist.
-

Jag är övertygad om att den här flodhästen är mycket trevlig.


Ännu en mening du inte kan leva utan.

Müsliburken

Vi har redan julpyntat hemma min rumskompis och jag :)


Kontorsarbete

Vi jobbade faktiskt mycket seriöst, fram till dess att vi fann den gigantiska tomekostymen
Adventskalender

Sent på kvällen, ehrm vid halvtiosnåret,  den trettionde november ringde min chef på dörren. Han ville bara överlämna varsin hemmagjord adventskalender som hans fru gjort till min rumskompis och mig. :)


Blir lite kärlek på det <3! 


Tyska för nybörjare - lektion I

Välkommen till Åsas distanskurs Tyska för nybörjare här lär du sig snabbt och enkelt alla viktiga tyska ord och meningarna till priset av absolut ingenting. En perfekt kurs både för dig som vill glänsa lite extra under nästa Tysklandssemester och för dig som behöver lite extra språkkunskaper inför jobbintervjun. Kursen ger också ett utmärkt underlag till er som vill studera det tyska språket på en högre nivå och kommer att ge daglig undervisning fram till februari nästa år. Anmälningsavgiften betalas i förskott.


Lektion I

Jemanden mit einem Beil erschlagen
-
Slå ihjäl någon med en yxa

Die Frau har oss att bära saker

Visste ni att jag har världens sötaste hyresvärd. Die Frau, alltså. En vanlig lördagsmorgon när jag och min rumskompis skulle bege oss till das recyclinghof så stod det ett bord utanför vår dörr. På bordet låg en lapp och en godispåse.


För er vars tyska inte är lika fantastisk som min, så ber lappen oss att bära ned bordet till die Fraus lägenhet. En annan gång bad die Frau mig att bära en ofantligt tung byrå upp från källaren i huset. För det fick jag en blank 2Euro-peng :)

 


Das Treppenhaus


Visste ni förresten att jag har världens finaste trapphus?

Här ser ni mig i spegeln som är lokaliserad precis utanför vår dörr.
 Lägg gärna märke till den fantastiska kamelduken.Den käre dörren :)


Den här byrån står på en någon ostrategisk plats, nämligen precis utanför vår dörr
så att man inte helt och fullt kan öppna den, men tavlan är åtminstone fin..


En tavla, kanske är det Die Frau när hon var ung, kanske är det bara en tavla


Tredje våningen bor vi på


Ett urval av de tavlor som hänger längs väggarnaEn fin filttavla som föreställer min blivande man :)


Plastblommor i alla hörn, det är viktigt det!


Kaktusar är extra viktigt att ha högt upp på hyllor som ingen kan nå :)


Bambi hänger på väggen :)


Är die Fraus trapphus inte ljuvligt så säg ? Och som ni ser är det hela mycket modernt inrett :)


The waste of time series

Despite what you may think, this pictures are trying to tell you that love is a complete waste of time


'


RSS 2.0